Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων με χαράτσι για τους ιδιοκτήτες τους!

05-06-13 0
2612

Σε νέο «κόσκινο», φυσικά με το απαραίτητο… χαράτσι, θα περάσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία οι περίπου 5,5 εκατομμύρια οικοδομές της χώρας, αυτή τη φορά μέσα από την «ταυτότητα» κτιρίου. Κάθε ακίνητο θα αποκτά έναν κωδικό, που θα παραπέμπει σε έναν ηλεκτρονικό φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει το τοπογραφικό, το συμβόλαιο κτήσης, την οικοδομική άδεια ή τη βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου, το πιστοποιητικό ενεργειακής κατανάλωσης και όλες τις μεταγενέστερες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην οικοδομή.

Eπιβάρυνση 50 ευρώ

Τα στοιχεία θα κοινοποιούνται αυτόματα στη ΔΕΗ αλλά και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να δεθούν… χειροπόδαρα οι ιδιοκτήτες και να υπολογίζονται ευκολότερα όλες οι επιβαρύνσεις στην ιδιοκτησία. Ο αριθμός ταυτότητας της κάθε ιδιοκτησίας, μετά την ισχύ του νέου διατάγματος, θα είναι απαραίτητο να προσκομιστεί σε κάθε δικαιοπραξία (αγοραπωλησία, γονική παροχή κ.λπ.).

Η αίτηση εγγραφής στο σύστημα θα γίνεται μέσω μηχανικού και το υπουργείο Περιβάλλοντος υπολογίζει ότι η διαδικασία θα επιβαρύνει τον κάθε ιδιοκτήτη με ποσόν της τάξης των 50 ευρώ. Σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας σε ακίνητο προβλέπεται και η από κοινού ένταξη στο σύστημα, με στόχο τη μείωση της δαπάνης. Οι αρμόδιοι δεν ήξεραν να μας πουν πάντως πόσο θα κοστίσει η «ανασύσταση φακέλου», που αφορά νόμιμες οικοδομές για τις οποίες έχει χαθεί στις πολεοδομίες η σχετική άδεια.

Τα ακίνητα χωρίζονται σε τρεις «ταχύτητες»:

-Τα αυθαίρετα, που έχουν δηλωθεί με βάση τους νόμους 3843/2010 και 4014/2011, εντάσσονται αυτόματα στο σύστημα, βεβαίως με τη σχετική επιβάρυνση. Το ίδιο θα γίνει και με όσους ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν ως το τέλος του μήνα.

-Εκείνα που έχουν κατασκευαστεί με οικοδομικές άδειες, οι οποίες έχουν εκδοθεί μετά την 1η Μαρτίου 2012, οφείλουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέσα σε μια πενταετία.

-Τις προ του Μαρτίου του 2012 οικοδομές έχουν περιθώριο 10 χρόνων, εκτός και αν αλλάξουν ιδιοκτήτη, οπότε η «ταυτότητα» είναι προϋπόθεση για να γίνει η μεταβίβαση.

Εξευμενισμός του ΣτΕ

Το νέο σύστημα εντάσσεται στη φιλόδοξη προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος να εξευμενίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας και να πείσει τους δικαστές ότι οι τακτοποιήσεις είναι τελικές και δεν θα οδηγηθούμε σε νέα γενιά αυθαιρέτων. Προβλέπονται περιοδικοί επανέλεγχοι ανά 5 έως 15 χρόνια, ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου, καθώς και πρόστιμα από 2-20 χιλιάδες ευρώ σε μηχανικούς που συντάσσουν ψευδείς δηλώσεις.

Το σχέδιο έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και η διαβούλευση θα διαρκέσει ένα δεκαπενθήμερο, για να προωθηθεί στη συνέχεια στο ΣτΕ.

Πηγή: efsyn.gr  – Χαρά Τζαναβάρα

Σχολιαστε

Παρακαλώ συμπληρώστε τα υποχρεωτικά πεδία (*), δεν επιτρέπετε κώδικας HTML.

babis_0569_mod

Κάθε πελάτης ένα όραμα

Κάθε όραμα μια ιδέα

Κάθε ιδέα ένα μοναδικό προϊόν