Aύξηση τεκμηρίων ώς αποτέλεσμα της αύξησης των νομίμων τ.μ. με τα αυθαίρετα

10-03-14 0

Σημαντικά αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύσουν φέτος για 400.000 και πλέον ιδιοκτήτες που νομιμοποίησαν αυθαίρετες κατασκευές η «τακτοποίησαν» αυθαίρετες αλλαγές χρήσης σε υπόγεια και πατάρια, με βάση τους νόμους Παπακωνσταντίνου (3843/2010), Μπιρμπίλη (4014/2011) και Καλαφάτη (4178/2013).

Σύμφωνα με τη νέα φορολογική νομοθεσία, όλες οι επιφάνειες των αυθαιρέτων κτισμάτων, καθώς και οι επιφάνειες των βοηθητικών χώρων (υπογείων, παταριών κλπ) που χρησιμοποιήθηκαν αυθαίρετα ως χώροι κύριας χρήσης, εφόσον νομιμοποιήθηκαν ή «τακτοποιήθηκαν» με νόμους της τελευταίας τετραετίας, θα πρέπει φέτος να δηλωθούν υποχρεωτικά από τους ιδιοκτήτες τους ως επιφάνειες κύριων χώρων στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Δηλαδή, τα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών που νομιμοποιήθηκαν ή «τακτοποιήθηκαν» θα πρέπει να δηλωθούν ως κύριοι χώροι κατοικιών στον πίνακα 5.1 της 3ης σελίδας του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης, όπου κάθε φορολογούμενος υποχρεούται να αναγράφει αναλυτικά τα στοιχεία για όλα τα σπίτια του, ώστε να υπολογιστούν τα αντίστοιχα τεκμήρια διαβίωσης.

Ως εκ τούτου, η υποχρέωση δήλωσης όλων των νομιμοποιημένων αυθαίρετων κτισμάτων και των «τακτοποιημένων» επιφανειών θα αυξήσει φέτος σημαντικά τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα τεκμήρια διαβίωσης υπολογίζονται για όλες τις κατοικίες με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των επιφανειών των κυρίων χώρων.

Πηγή: B2 Green

Σχολιαστε

Παρακαλώ συμπληρώστε τα υποχρεωτικά πεδία (*), δεν επιτρέπετε κώδικας HTML.

babis_0569_mod

Κάθε πελάτης ένα όραμα

Κάθε όραμα μια ιδέα

Κάθε ιδέα ένα μοναδικό προϊόν