Εταιρίες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs)

09-07-13 0
2612

Σημαντικό μηχανισμό για τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και την ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ως εργαλείο marketing, μπορεί να αποτελέσει το αναδυόμενο, στην ελληνική αγορά, μοντέλο των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs).

Όπως συμπεραίνεται, το επιχειρηματικό μοντέλο των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs) μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα με την εφαρμογή της Χρηματοδότησης από Τρίτους, μέσω μιας σύμπραξης κεφαλαίων ξένων επενδύσεων και του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποτελέσει επενδυτικό κίνητρο, το υφιστάμενο και μελλοντικό κτιριακό απόθεμα, είναι η εγκυρότητα των ΕΕΥ, καθώς και η ενίσχυση της εμπορικής αξίας των κτιρίων μέσω της Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης κτιρίου από διεθνείς αναγνωρισμένες μεθόδους και οργανισμούς.

Οι ESCOs αποτελούν εξειδικευμένες εταιρείες σε ενεργειακά θέματα με κατάλληλη τεχνογνωσία σε τεχνικά και οικονομικά ζητήματα.

Ο ρόλος τους βασίζεται στη διασφάλιση συγκεκριμένου ποσού εξοικονόμησης ενέργειας και η αμοιβή τους συνδέεται με το ποσοστό επιτυχίας της εγγυώμενης εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ βασική προϋπόθεση είναι η σύναψη Σύμβασης Ενεργειακής Αποδοτικότητας (ΣΕΑ).

Να σημειωθεί, τέλος, πως έραν του ειδικού οφέλους για τις εταιρείες, οι ΕΕΥ μπορούν να συμβάλλουν συνολικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα, τους ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (20/20/20), τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κ.α..

Πηγή : Κέρδος online 8/7/2013

Σχολιαστε

Παρακαλώ συμπληρώστε τα υποχρεωτικά πεδία (*), δεν επιτρέπετε κώδικας HTML.

babis_0569_mod

Κάθε πελάτης ένα όραμα

Κάθε όραμα μια ιδέα

Κάθε ιδέα ένα μοναδικό προϊόν