Σόμπες πέλλετ

06-01-13 0

Οι σόμπες πέλετ είναι εξελιγμένες  ξυλόσομπες, αφού στην εστία τους καίγεται κάποια μορφή ξύλου, μόνο που εδώ η καύση είναι πολύ πιο ελεγχόμενη, πιο ασφαλής, πιο αποδοτική,  και δεν προκύπτουν προβλήματα καπνού, καθώς η εξαγωγή καυσαερίων γίνεται με μηχανικό τρόπο.

Το πέλετ είναι συμπιεσμένο πριονίδι που έχει τη μορφή κάψουλας και διατίθεται σε σάκους, είναι δε δοκιμασμένο προϊόν που χρησιμοποιείται ευρύτερα εδώ και χρόνια στην Βόρεια Ευρωπη  για χρήση τόσο στις κεντρικές θερμάνσεις, όσο και στις σόμπες. Η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 0,25 και 0,35 ευρώ το κιλό, είναι δηλαδή αρκετά ακριβότερο από το ξύλο, στην πράξη όμως η διαφορά τιμής μπορεί να αντισταθμιστεί από την υψηλότερη απόδοση.

Ένας ανεμιστήρας φροντίζει για την κυκλοφορία του ζεστού αέρα από τη σόμπα προς τον χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε (δηλαδή η σόμπα λειτουργεί σαν αερόθερμο), ενώ ένα μικρό μοτέρ φροντίζει για την τροφοδοσία με καύσιμο, σπρώχνοντας τις κάψουλες στην εστία.

Έχει υψηλή ενεργειακή απόδοση έως και 94% όταν μια ξυλόσομπα δύσκολα θα ξεπεράσει το 65% και απαιτεί μικρή καπνοδόχο .

Ενδεικτικά στοιχεία ισχύος-κόστους λειτουργίας και τιμών αγοράς σομπών.

Θερμαντική ικανότητα 40 m2 65 m2 110 m2

Ισχύς (kW) 4,0 – 6,0 4,0 – 10,0 6,0 – 15,

Κόστος λειτουργίας (€ /h) 0,30 – 0,45 0,30 – 0,63 0,45 – 1,08

Τιμή (€) 1200 – 1800 1700 – 2100 2200 – 2700

Το κόστος λειτουργίας ανά ώρα έχει υπολογιστεί με την παραδοχή ότι η λιανική τιμή του πέλετ είναι 0,30 €/kg. Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ. Δεν περιλαμβάνεται το κόστος εγκατάστασης που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 300 ευρώ.

 

 

 

Τέλος όλες οι σόμπες πέλετ (τόσο οι απλές όσο και νερού) έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν πλήθος αυτοματισμών, αφού λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα και μπορούν να τεθούν σε λειτουργία (να ανάψουν) και να σβήσουν μόνες τους, ενώ πολλές διατίθενται και με τηλεχειριστήριο.

 

Κλείνοντας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η σχετικά υψηλή τιμή είναι σίγουρα αντικίνητρο για την αγορά μιας σόμπας πέλετ, καθώς η απόσβεση δεν είναι βέβαιο ότι θα έρθει από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της. Σε βάθος χρόνου όμως το όφελος μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Σχολιαστε

Παρακαλώ συμπληρώστε τα υποχρεωτικά πεδία (*), δεν επιτρέπετε κώδικας HTML.

babis_0569_mod

Κάθε πελάτης ένα όραμα

Κάθε όραμα μια ιδέα

Κάθε ιδέα ένα μοναδικό προϊόν